Presentació General.1

 

A molts pobles de Catalunya hi ha un local construït entre els anys 20 i 30 per iniciativa d'associacions nacionalistes catalanes. Aquests locals, anomenats Ateneu, El Progrés, Casal Català, etc., estaven constituïts per dos edificis mitgers: una gran cafeteria i un teatre. El teatre estava concebut també com a sala de ball, i als anys 40 s'hi va instal.lar una cabina de projecció cinematogràfica.

Durant la guerra civil, aquests locals, que eren republicans, van ser ocupats per l'exèrcit franquista. En temps de la dictadura van ser rebatejats com a "Centro cultural y recreativo" o "Centro de educacion y descanso", i estaven controlats per la Falange Española, que també hi celebrava les seves reunions polítiques.

Actualment, son administrats desinteressadament per associacions o per la Generalitat de Catalunya.

La cafeteria va ser sempre un lloc molt important en la vida del poble. Els homes s'hi reunien diàriament per parlar dels seus assumptes. Al migdia hi anaven a fer el vermut, i després de la migdiada a jugar a cartes o al dòmino. Al vespre hi ha menys gent que abans, però en general la cafeteria ha conservat una funció social important.


SUMARI  CONTINUACIO

© Anna Rodriguez & Eric Ténier, Paris 1997  Contacte amb els autors